Sposób przygotowania:
Orzechowy miodownik
1. Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły, ale nie gorący.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
3. Każdą część ciasta wałkujemy i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy widelcem. Na jedne ciasto wykładamy ciepły karmel.
4. Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone studzimy.
5. Połowę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, następnie rozpuszczone budynie wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy.
6. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, oraz 3 łyżki masy kajmakowej i dokładnie ucieramy.
7. Na placek bez karmelu nakładamy masę, następnie nakładamy resztę masy kajmakowej.
8. Na koniec kładziemy placek z orzechowym karmelem.
9. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rady: Ciasto najlepiej pokroić na drugi dzień.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
3. Każdą część ciasta wałkujemy i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy widelcem. Na jedne ciasto wykładamy ciepły karmel.
4. Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone studzimy.
5. Połowę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, następnie rozpuszczone budynie wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy.
6. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, oraz 3 łyżki masy kajmakowej i dokładnie ucieramy.
7. Na placek bez karmelu nakładamy masę, następnie nakładamy resztę masy kajmakowej.
8. Na koniec kładziemy placek z orzechowym karmelem.
9. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rady: Ciasto najlepiej pokroić na drugi dzień.
zbysiowa
Babeczka35
My też uwielbiamy:)