SUPERPRZEPIS

Miodownik kajmakowy z jabłkami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Miodownik kajmakowy z jabłkami

Blaty miodowego ciasta przełożone sernikiem gotowanym z dodatkiem kajmaku i warstwą jabłkową. Wierzch wieńczy słodka polewa ze smażonych orzechów z kajmakiem.

Składniki:

Miodownik kajmakowy z jabłkami

CIASTO MIODOWE:

SER KAJMAKOWY:

  • 500g twarogu zmielonego
  • 100g masła
  • 200g kajmaku (masy krówkowej)
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

MASA JABŁKOWA:

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 2 opakowania zielonych galaretek
  • 1 szklanka wody

POLEWA:

Sposób przygotowania:

Miodownik kajmakowy z jabłkami

ETAP 1:

Miodownik kajmakowy z jabłkami
Wszystkie składniki na ciasto miodowe połączyć.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, spulchniaczami, dodać jajka, miód i masło. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Rozwałkować do wymiarów blaszki 23x33cm i każdy upiec oddzielnie po 10-15min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie.

ETAP 2:

Miodownik kajmakowy z jabłkami
Do rozpuszczonego kajmaku z masłem i cukrem dodać zmielony twaróg.

Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć masło,cukier i kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze.

ETAP 3:

Miodownik kajmakowy z jabłkami
Na pierwszy blat ciasta wylać jeszcze ciepłą masę twarogową.

Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając.

ETAP 4:

Miodownik kajmakowy z jabłkami
Na drugi blat ciasta miodowego wyłożyć jabłka z galaretką.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem.
W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie.

Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty. Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały.
Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu.