Sposób przygotowania:
Karmelowe ciasto
ciasto: Do miski wlać mleko skondensowane słodzone, dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolitą masę. ciasto będzie bardzo płynne. Podzielić na 6 równych porcji (będzie po ok. 5 łyżek ciasta).
Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm wylewać porcje ciasta, rozsmarować po całości (miejscami może się wydawać że prześwituje papier). Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 6-7 minut do lekkiego zrumienienia brzegów.
Z jeszcze gorącego ciasta oderwać papier. Upiec wszystkie porcje ciasta, a gotowe przekładać papierem do pieczenia by ciasto studząc się nie posklejało się ze sobą.
masa: Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, zagotować. Do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń, wymieszać, wlać do gorącego mleka, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Gotowy budyń przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni.
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski, miksować dodając masę kajmakową. następnie dodawać ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na 6 równych porcji. Masą przekładać blaty ciasta.
Wierzch można posypać posypką cukrową. Wstawić na noc do lodówki.
Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm wylewać porcje ciasta, rozsmarować po całości (miejscami może się wydawać że prześwituje papier). Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 6-7 minut do lekkiego zrumienienia brzegów.
Z jeszcze gorącego ciasta oderwać papier. Upiec wszystkie porcje ciasta, a gotowe przekładać papierem do pieczenia by ciasto studząc się nie posklejało się ze sobą.
masa: Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, zagotować. Do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń, wymieszać, wlać do gorącego mleka, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Gotowy budyń przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni.
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski, miksować dodając masę kajmakową. następnie dodawać ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na 6 równych porcji. Masą przekładać blaty ciasta.
Wierzch można posypać posypką cukrową. Wstawić na noc do lodówki.
slodkokwasnakuchnia1
halina
MałaMi89