wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ciasto krówkowe - miodownik inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne nieco słodkie ciacho miodowe - w wersji z masą krówkową

Ciasto krówkowe - miodownik inaczej

Składniki:

Ciasto krówkowe - miodownik inaczej

 

  • CIASTO:

 

  • 250 g margaryny (Kasia)
  • 5 jajek
  • 8 łyżek miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • przypawa do dań słodkich
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

 

  • Masy:
  • gotowa masa krówkowa w proszku
  • 300ml mleka do masy
  • puszka masy kajmakowej

 

  • Dekoracja:
  • sos malinowy i czekoladowy

Sposób przygotowania:

Ciasto krówkowe - miodownik inaczej
Margarynę, miód i cukier rozpuścić, dodać przyprawę do dań słodkich, odstawić do wystudzenia.



Jajka dokładnie zmiksować, wlać stopniowo ostudzoną margarynę, oraz mąkę wymieszaną z sodą. Miksować na małych obrotach.

Masę podzielić na 3 częsci, każdą piec osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 160 stopni ok 13-15 minut.



Zmiksować masę krówkową w proszku z mlekiem.



Każdą częśc ciasta nasączyć mlekiem, na pierwszą warstwę nałożyć masę krówkową, na drugą masę kajmakową, górę posmarować bardzo cieniutko pozostałą masą kajmakową, Udekorować sosami, odstawić na noc do lodówki.