katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Miodownik katarzynki 455

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z trzech blatów dodatkiem miodu .Wszystko połączone ze smakiem kremu,masy kajmakowej,powideł i orzechów.Zawsze smaczne a najsmaczniejsze w atmosferze świątecznej.

Miodownik katarzynki 455

Składniki:

Miodownik katarzynki 455

 

  • na ciasto

 

 

  • na krem

 

 

  • dodatkowo

 

  • orzechy rozdrobnione ok 1 szkl
  • powidła (dowolne)
  • masa kajmakowa ok 1/2 puszki

Sposób przygotowania:

Miodownik katarzynki 455
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę i pokrojone masło albo margarynę. Siekamy nożem, dodajemy miód, wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciastona trzy części . Każdą część ciasta pieczemy osobno .Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy trzy jednakowej wielkości placki. Każdy placek pieczemy ok 15 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy. Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń. Dodajemy pokrojone masło albo margarynę i energicznie mieszamy z budyniem .Jeden z upieczonych placków smarujemy powidłami i wykładamy na niego połowę ciepłej masy budyniowej.Masę musimy rozsmarować .Przykrywamy drugim plackiem i powtarzamy czynność. Przykrywamy ostatnim plackiem .Całość lekko dociskamy i zasmarowujemy masą krówkową. Zasypujemy orzechami prażonymi na patelni z odrobiną masła.