Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kajzerki domowe bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Domowe pieczywo smakuje najlepiej,takie bułeczki możemy upiec na śniadanie lub kolację.Z chrupiącą skórką,posmarowane masełkiem lub ulubioną konfiturą ,pysznie smakują.

Kajzerki domowe bułeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kajzerki domowe bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Kajzerki domowe bułeczki
Do mąki dajemy sól i masło,rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i dodajemy do mąki,zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę,żeby podrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części,formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie bułeczki nacinamy ostrym nożem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Upieczone studzimy.
Kajzerki domowe bułeczki
Bułeczki wyrośnięte i nacięte do pieczenia.