SUPERPRZEPIS

Pełnoziarniste kajzerki

  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pełnoziarniste kajzerki Więcej zdjęć (5)

Domowe pieczywo ma kilka niepodważalnych zalet. Wiemy co wsypaliśmy do ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki.

Składniki:

Pełnoziarniste kajzerki

 

  • szklanka maki pszennej tortowej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej typ 2000
  • 18g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki letniej wody
  • płatki papryki do posypania

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste kajzerki
W ¾ szklanki letniej wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek i jednym jajkiem. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut.
Pełnoziarniste kajzerki
W ¾ szklanki letniej wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek i jednym jajkiem. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto.
Pełnoziarniste kajzerki
Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć
Pełnoziarniste kajzerki
Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki.
Pełnoziarniste kajzerki
Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut.