nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kakao - truskawki - biała czekolada.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mąż z trudem powstrzymywał się przed zjedzeniem kolejnego kawałka ;)

Kakao - truskawki - biała czekolada. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakao - truskawki - biała czekolada.

 

Sposób przygotowania:

Kakao - truskawki - biała czekolada.
Truskawki obrałam, usunęłam szypułki i pokroiłam na pół.Białka oddzieliłam od żóltek i ubiłam je ze szczyptą soli na pianę. Miękką margarynę utarłam z cukrem, dodałam żółtka. Zmiksowałam. Stopniowo dodawałam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, cały czas miksowałam. Pianę z białek małymi porcjami dodawałam do masy i delikatnie mieszałam ją łyżką. Tortownicę natłuściłam i obsypałam bułką tartą. Wyłożyłam do niej całą masę, a następnie ułożyłam połówki truskawek. Posypałam je 2 łyżkami cukru. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i piekłam ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudziłam. Czekoladę z mlekiem rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przed podaniem polałam nią ciasto i każdy kawałek ozdobiłam kawałkiem truskawki.
Kakao - truskawki - biała czekolada.
Przygotowałam masę, którą przełożyłam do foremki
Kakao - truskawki - biała czekolada.
Ułożyłam na niej truskawki, nastepnie posypałam cukrem.
Kakao - truskawki - biała czekolada.
Wyjęłam z piekarnika, gdy patyczek był suchy.