anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kakaowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wystarczy tylko chwila i ciasto do kawy jest gotowe.

Kakaowa babka

Składniki:

Kakaowa babka

 

  • mąka tortowa 1.5 szklanki
  • kakao ciemne 3 łyżki
  • białka 1.5 szklanki
  • rodzynki ½ szklanki
  • masło, roztopione ¾ szklanki
  • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
  • cukier puder 1.0 szklanka
  • ekstrakt z wanilii 1.5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa babka
W misce wymieszać: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wcześniej namoczone i osuszone rodzynki. Należy to zrobić tak, aby rodzynki były dokładnie obtoczone w mące.
Białka ubić na sztywno, partiami dodając cukier.
Cały czas miksując wlewać roztopione i ostudzone masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę suchych składników.
Foremkę o pojemności 1,5 litra wysmarować masłem i obsypać kaszą manną, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 50 minut.