Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kakaowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babeczki kakaowe można polać polewą czekoladową lub polukrować

Kakaowe babeczki

Składniki:

Kakaowe babeczki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 dag masła,
  • 4 łyżki kakao,
  • 5 łyżek wody,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do foremek

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe babeczki
Do rondelka włożyć masło, dodać kakao, wodę i cukier, wymieszać, gotować około 5 minut, ostudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, wymieszać. Następnie dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Foremki babeczek posmarować tłuszczem, łyżką nałożyć porcje ciasta, foremki ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 25 minut.

Tagi:

jajko jajka