Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kakaowe babeczki z kremem kawowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasteczka na każdą okazję. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Dokonały dodatek do popołudniowej kawy.

Kakaowe babeczki z kremem kawowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe babeczki z kremem kawowym

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Dodatkowo:
  • kakaowa posypka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe babeczki z kremem kawowym
Mąkę wymieszaj z kakao i połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj. Szklanką wykrój w cieście krążki. Ciastem wyłóż foremki na babeczki. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę wymieszaj z kawą. Ubij na sztywno. Dodaj cukier puder. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Kremem wypełnij wnętrza upieczonych babeczek. Wierzch ciastek posyp kakaową posypką.
Kakaowe babeczki z kremem kawowym
Mąkę wymieszaj z kakao i połącz z masłem. Dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto.
Kakaowe babeczki z kremem kawowym
Ciasto rozwałkuj. Szklanką wykrój w cieście krążki.
Kakaowe babeczki z kremem kawowym
Ciastem wyłóż foremki na babeczki. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Kakaowe babeczki z kremem kawowym
Schłodzoną śmietanę wymieszaj z kawą. Ubij na sztywno. Dodaj cukier puder. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Kremem wypełnij wnętrza upieczonych babeczek.

Tagi:

kawa ciasto