Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto bez jaj
Do szerokiej miski wsypałam trzy szklanki mąki pszennej, jedną szklankę cukru, dwie łyżeczki sody oczyszczonej oraz cztery łyżki kakao.Na sam koniec dodałam 4 łyżki dżemu jabłkowego. Całość porządnie wymieszałam. Dolałam połowę szklanki oleju i dwie szklanki maślanki.Wymieszałam. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto stało się gęste, lejące. Blachę wysmarowałam olejem. Przykryłam papierem i znów posmarowałam olejem.Wylałam na nią ciasto. Na jeszcze surowe posypałam kakaem dla dzieci tworząc ala koła. Włożyłam do piekarnika i piekłam 45 minut w temp. 180.s.c Ciasto wyszło mięciutkie, dobrze nawilżone z kakaową w niektórych miejscach posypką na wierzchu :-)
zewa
Smakowita88
Elficzna
Smakowita88
A dlaczego ma się nie nadawać? :-) jest czysty i niezbyt cienki. Dla mnie to sposób na zaoszczędzenie, a papier jak znalazł.
edytaha
Smakowita88
Oczywiście że nie czuć, no daj spokój. Nie raz jak kupowałam roladę to też zawijali w taki papier, który potem użyłam:-)
kasiunia.1981
Smakowita88
Oczywiście że nie majątek, ale to jest mój wybór na co mam przeznaczać pieniążki. Wolę papier. Pozdrawiam
Pyza
Smakowita88
Oczywiście że mogę podać wymiary blaszki, choć nie muszę.
Pyza
Smakowita88
No jakże bym mogła zaprzeczyć Pyzuniu- oczywiście że się zgadzam. Wymiary blaszki podałam w polu" składniki". Mam nadzieję że dobrze zrobiłam.:-)
msewka
emef
https://gotujmy.pl/pyszne-ciasto-bez-jaj,przepisy,94212.html
Pyza
ale przecież jest "dodatkowo" aż łyżka kakao dla dzieci no i papier po wędlinie więc ciekawy aromat zapewniony. Nie ma też cynamonu a dżem z innych owoców - zmiany nie do poznania.
Smakowita88
Co Ty możesz wiedzieć o aromacie? Najpierw trzeba zrobić. Wybacz ale nie potrzebuję cynamonu bo go najzwyczajniej w świecie nie trawię.
Elficzna
Smakowita88
Słuchaj, papier jak papier- jest zapewne wykonany z tego co papier do pieczenia tyle że nie woskowany. Jest lepszy od folii bo fajnie się ściąga, nie rwie. Ciasto niczym w stylu" pachnącej kiełbasy" nie przejdzie. Przecież idę na drugą stronę ulicy, kupuję kiełbasę i wracam. Od razu papier ściągam. Może Wam się to wydać dziwne, nie podobać. Trudno. Moja rodzina robi tak już od ładnych paru lat i nic się nikomu nie stało. Pozdrawiam
Elficzna
PAPIER DO PIECZENIA a nie FOLIA sprawdź sobie chociaż w googlach jak to wygląda. I mylisz się myśląc że papier to papier, bo są różne papiery i mają różne zastosowania. A co do zapachu to się nie wypowiadam, bo nigdy mi nawet nie przyszło do głowy spróbować ale cofa mi się śniadanie gdy pomyślę o cieście z papieru po kiełbasie
Smakowita88
To Twoja sprawa. Wiem jak wygląda folia a jak papier - zasugerowałam tylko że ten papier jest lepszy od folii. I jeśli Cię cofa to po prostu nie wchodź tutaj i się nie wypowiadaj. Ja jestem otwarta na nowe eksperymenty. Nie mam potrzeby dalej się tłumaczyć na siłę dlaczego użyłam takiego papieru a nie papieru do pieczenia, szczególnie Wam którzy nigdy w życiu nie spróbowali tego zrobić a wypowiadacie się i obrażacie mnie jak i mój przepis.
artus2692
SMAKOSZU ty zmyslaczko masz bujną wyobraźnie!! Chyba nigdy nie widziałaś papieru przeznaczonego do pieczenia a papieru do owijania wędlin!! hahaha śmiechu warte!!! Kiedyś pisałaś że masz dfaleko we wiosce sklep A teraz ze po 2 stronie ULICY?? KŁAMCZUCHA!!!
Smakowita88
Przestań się mnie w końcu czepiać i naucz się czytać. Ja Ciebie nie obrażam więc mnie nie wyzywaj!!!
Kathlyn
Smakowita88
Rzeczywiście Kathlyn -przepraszam. Powinnam to zrobić :-)
artus2692
Oszustka i Kłamczucha!!
Kathlyn
Artus wyhamuj:-) Smakowita zakomunikowała autorce przepisu, że taki wykonała. Należałoby jednak w swoim przepisie zaznaczyć na czyim przepisie się wzorowaliśmy. I tyle. Smakowita, nie mnie przepraszaj tylko autorkę oryginalnego przepisu :-) Mi natomiast byłoby miło gdyby ktoś kiedyś skorzystał z mojego przepisu ;-) i go powielił ;-)
dayzi