SUPERPRZEPIS

Kakaowe muffinki z brzoskwiniami

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kakaowe muffinki z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Muffinki są łatwe, szybkie do zrobienia i zawsze się udają.

Składniki:

Kakaowe muffinki z brzoskwiniami

 

  • 40 dag mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki aromatu arakowego
  • szczypta soli
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1/2 szkl jogurtu
  • 1/2 szkl mleka
  • 100 ml oliwy
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffinki z brzoskwiniami
Do jednej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, wymieszać. Do drugiej wybić jajka, wlać mleko, jogurt, aromat, oliwę, zmiksować. Osączone z zalewy brzoskwinie pokroić w kostkę. Do płynnych składników dodać składniki suche, wsypać pokrojone brzoskwinie, zamieszać. Ciasto nakładać do foremek muffinkowych do 2/3 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Kakaowe muffinki z brzoskwiniami
Składniki mokre i suche przydotować w oddzielnych miskach.
Kakaowe muffinki z brzoskwiniami
Wszystkie składniki razem niezbyt dokładnie wymieszać.
Kakaowe muffinki z brzoskwiniami
Napełnione ciastem foremki włożyć do nagrzanego piekarnika.