Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśniki z dodatkiem kakao i jogurtu naturalnego.

Kakaowe naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe naleśniki

 

  • 2 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 8 czubatych łyżek mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kakaowe naleśniki
Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy (jak ktoś woli mniej słodkie naleśniki, może dać mniej cukru). Wymieszać. Do jajek wlać jogurt, dodać kakao i sól, wymieszać. Wsypać mąkę, wlać mleko i ponownie, bardzo dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Jak będzie zbyt gęste, dolać odrobinę mleka. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozgrzać go (można zamiast oleju wysmarować rozgrzaną patelnię kawałkiem słoninki). Na patelnię wylać porcję ciasta i rozlać je na brzegi. Usmażyć na rumiano z obu stron, delikatnie odwracając. W ten sam sposób usmażyć następne naleśniki do wyczerpania ciasta. Przekładać je ulubionym nadzieniem, zwijać w ruloniki i podawać na ciepło.
Kakaowe naleśniki
Wbite do miski jajka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Kakaowe naleśniki
Jajka wymieszane z cukrem kakao solą i jogurtem.
Kakaowe naleśniki
Pszenna mąka i mleko dodane do masy jogurtowo jajecznej.
Kakaowe naleśniki
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną patelnię i smażona.

Tagi:

jajko jajka