Sposób przygotowania:
Kakaowe naleśniki
Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy (jak ktoś woli mniej słodkie naleśniki, może dać mniej cukru). Wymieszać. Do jajek wlać jogurt, dodać kakao i sól, wymieszać. Wsypać mąkę, wlać mleko i ponownie, bardzo dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Jak będzie zbyt gęste, dolać odrobinę mleka. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelnię wlać odrobinę oleju i rozgrzać go (można zamiast oleju wysmarować rozgrzaną patelnię kawałkiem słoninki). Na patelnię wylać porcję ciasta i rozlać je na brzegi. Usmażyć na rumiano z obu stron, delikatnie odwracając. W ten sam sposób usmażyć następne naleśniki do wyczerpania ciasta. Przekładać je ulubionym nadzieniem, zwijać w ruloniki i podawać na ciepło.