Sposób przygotowania:
Rogale z makiem niebieskim i żurawiną
Jest to ciasto drożdżowe ale wykonuje się je jak ciasto kruche. Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże rozpuszczone w kwaśnej śmietanie. Dodaję dwie kostki palmy, cukier, sól,jajka i ciasto zagniatam ręką. Do garnka wsypuje mak, zalewam go mlekiem i gotuję do momentu napęcznienia. Odstawiam żeby ostygł . Żurawinę i rodzynki zalewam wrząca wodą, i odstawiam tez do napęcznienia, a potem odcedzam.
Śmietanę wlewam do garnka, dodaję miód i całość przesmażam, redukuję. Następnie dodaję mak, konfiturę z czarnej porzeczki, powidła, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, i włoskie. Całość mieszam i przesmażam dalej. Ciasto rozwałkowuję, wycinam trójkąty, nakładam na każdy zimny farsz i zwijam. Odstawiam do wyrśnięcią na 30 minut. Układam na wysmarowanej blaszce i piekę 20-30 minut temp 180 stopni
Po wystygnięciu rogali lukruję je. Lukier robię z cukru pudru i soku z cytryny. Posypuję żurawiną, sezamem, i słupkami migdałowymi.
Śmietanę wlewam do garnka, dodaję miód i całość przesmażam, redukuję. Następnie dodaję mak, konfiturę z czarnej porzeczki, powidła, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, i włoskie. Całość mieszam i przesmażam dalej. Ciasto rozwałkowuję, wycinam trójkąty, nakładam na każdy zimny farsz i zwijam. Odstawiam do wyrśnięcią na 30 minut. Układam na wysmarowanej blaszce i piekę 20-30 minut temp 180 stopni
Po wystygnięciu rogali lukruję je. Lukier robię z cukru pudru i soku z cytryny. Posypuję żurawiną, sezamem, i słupkami migdałowymi.
cherry
zewa
O Ty łakomczuszku, jeszcze w Poznaniu się nie najadłaś rogali ???
A rogaliki apetyczne są i na pewno smaczne :)
edytaha
W moim otoczeniu nigdy nie było tradycji jedzenia rogali marcińskich, ba... nawet nie wiem, czy w Warszawie da się kupić takie prawdziwe.
Madziu, moze podeślesz jedną pyszotkę koleżance?
Cukiereczek13
mysza75
Edyta niestety nic już nie zostało. Nie wiedziałam że jestes z Warszawy a niedawno tam byłam :-) pozdrawiam
mysza75
Niestety nic już nie zostało :-(
mysza75
Ewa nie najadłam się ha ha bo ja generalnie nie jem słodkiego, ale na jednego małego bez lukru się skusiłam :-)
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2