SUPERPRZEPIS

Rogale z makiem niebieskim i żurawiną

  • 10
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Rogale z makiem niebieskim i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Rogaliki na święto Marcińskie mojego autorstwa. Tym razem nie z maku białego, ale zapewniam że równie pyszne!

Składniki:

Rogale z makiem niebieskim i żurawiną

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogale z makiem niebieskim i żurawiną
Jest to ciasto drożdżowe ale wykonuje się je jak ciasto kruche. Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże rozpuszczone w kwaśnej śmietanie. Dodaję dwie kostki palmy, cukier, sól,jajka i ciasto zagniatam ręką. Do garnka wsypuje mak, zalewam go mlekiem i gotuję do momentu napęcznienia. Odstawiam żeby ostygł . Żurawinę i rodzynki zalewam wrząca wodą, i odstawiam tez do napęcznienia, a potem odcedzam.

Śmietanę wlewam do garnka, dodaję miód i całość przesmażam, redukuję. Następnie dodaję mak, konfiturę z czarnej porzeczki, powidła, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, i włoskie. Całość mieszam i przesmażam dalej. Ciasto rozwałkowuję, wycinam trójkąty, nakładam na każdy zimny farsz i zwijam. Odstawiam do wyrśnięcią na 30 minut. Układam na wysmarowanej blaszce i piekę 20-30 minut temp 180 stopni

Po wystygnięciu rogali lukruję je. Lukier robię z cukru pudru i soku z cytryny. Posypuję żurawiną, sezamem, i słupkami migdałowymi.
Rogale z makiem niebieskim i żurawiną
Żurawina suszona i rydzynki zalane gorącą wodą
Rogale z makiem niebieskim i żurawiną
Mak zagotowany dodane orzechy konfitura powidła
Rogale z makiem niebieskim i żurawiną
Ciasto drożdżowe wyrobione i gotowe do rozwałkowania
Rogale z makiem niebieskim i żurawiną
Rogaliki gotowe do pieczenia ułożone na desce