Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Drożdżówki z budyniem i borówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Drożdżówki wypełnione po brzegi budyniem. Z borówką amerykańską i kruszonką to smaczny początek dnia.

Drożdżówki z budyniem i borówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i borówką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i borówką
Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Zaczyn odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mleka, cukru, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać, aż masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. BUDYŃ: ćwierć szklanki mleka odlać i dodać do tego mąki i żółtka. Dobrze roztrzepać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę jajeczną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, zrolować i pociąć na 12 części. Z każdej uformować kulki i odstawić do wyrośnięcia. W każdej kulce robić wgłębienie za pomocą szklaneczki. Nałożyć budyń i borówki. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką ( wszystkie składniki roztarte w dłoniach). Piec w 190*C przez 20min. Smacznego!
Drożdżówki z budyniem i borówką
Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło.
Drożdżówki z budyniem i borówką
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Drożdżówki z budyniem i borówką
Z podanych składników ugotować gęsty budyń.
Drożdżówki z budyniem i borówką
W zagłębienia wkładać budyń i borówkę amerykańską.