Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i borówką
Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Zaczyn odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mleka, cukru, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać, aż masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. BUDYŃ: ćwierć szklanki mleka odlać i dodać do tego mąki i żółtka. Dobrze roztrzepać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę jajeczną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, zrolować i pociąć na 12 części. Z każdej uformować kulki i odstawić do wyrośnięcia. W każdej kulce robić wgłębienie za pomocą szklaneczki. Nałożyć budyń i borówki. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką ( wszystkie składniki roztarte w dłoniach). Piec w 190*C przez 20min. Smacznego!