Sposób przygotowania:
Drożdżówki z borówkami i serem
Zaczyn zrobić z drożdży, 1 łyżki cukru i 1/4 szklanki mleka- odebranych z podanych składników. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać zaczyn do mąki. Następnie cukier, roztopione i przestudzone masło, jaja i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować prostokąt podsypując dodatkowo mąką. Kiedy ciasto będzie wyrastać można przygotować nadzienie serowe. Wszystkie składniki należy rozetrzeć łyżką. Odciąć długi pasek ciasta i wyłożyć przez środek masę serową, a na nią borówkę. U mnie mrożona. Ciasto zlepiać zamykając w środku nadzienie. Z ruloników zwijać ślimaczki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez 15-20min. Smacznego!