nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie w przygotowaniu muffinki z kakao i z jabłek intensywnie cynamonowe i w smaku i w zapachu. Pulchne i mięciutkie babeczki na jesienną smakową nutę.

Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem

 

  • 230g mąki
  • 1 i 1/3 szklanki białego cukru
  • 2 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem
W misce połączyć ze sobą składniki sypkie - mąkę, biały i waniliowy cukier, proszek do pieczenia, gorzkie kakao i sporą dawkę cynamonu (wedle uznania, ja dodałam około 1 - 1,5 łyżeczki cynamonu). W osobnym pojemniku połączyć razem składniki "mokre", czyli mleko, olej i jajka. Przelać płynne składniki do proszkowanych i wszystko razem dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Jabłka obrać ze skórek i pokroić w niezbyt dużą kostkę (ja miałam duże jabłka zatem wykorzystałam 2 sztuki jabłek, jeśli jabłka są małe to można dodać 3 - 4 jabłka). Dodać pokrojone jabłka do surowej masy na muffiny. Blachę do pieczenia muffin wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać surowe jeszcze ciasto z dodatkiem jabłek do papierowych foremek. Blaszkę z wypełnionymi surowym jeszcze ciastem foremkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec muffiny przez około 25 - 30 minut.
Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem
Składniki płynne i proszkowane potrzebne do przygotowania muffin wymieszane w osobnych naczyniach.
Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem
Połączone,wymieszane składniki mokre i sypkie z dodatkiem pokrojonych jabłek.
Kakaowo-jabłkowe muffinki z cynamonem
Papierowe foremki umieszczone w blaszce do pieczenia muffin wypełnione surowym jeszcze ciastem tuż przed wstawieniem do piekarnika.