SUPERPRZEPIS

Muffinki z cynamonem i powidłami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Muffinki z cynamonem i powidłami Więcej zdjęć (4)

Pyszne wilgotne muffinki - babeczki można przygotować na Święta.

Składniki:

Muffinki z cynamonem i powidłami

 

  • 10 dag dobrej margaryny
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 domowych powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6-7 łyżek rodzynek
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Muffinki z cynamonem i powidłami
Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy, a następnie miksujemy z jajkami, kefirem i jogurtem naturalnym. Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich, mieszamy, a następnie dokładamy powidła śliwkowe i dalej mieszamy. Dorzucamy rodzynki, delikatnie łączymy wszystkie składniki i gotową masę wlewamy do papilotek ułożonych w blaszce do muffinek. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki z cynamonem i powidłami
Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy, a następnie miksujemy z jajkami, kefirem i jogurtem naturalnym.
Muffinki z cynamonem i powidłami
Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Muffinki z cynamonem i powidłami
Zmiksowane składniki dodajemy do sypkich, mieszamy, a następnie dokładamy powidła śliwkowe i dalej mieszamy.