Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowy biszkopt z dwóch jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo łatwy biszkopcik do przekładania masami śmietanowymi.

Kakaowy biszkopt z dwóch jajek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowy biszkopt z dwóch jajek

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt z dwóch jajek
Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier. Ubić je razem na puszystą masę (ok. 5-10 minut mikserem). Do ubitych z cukrem jajek dodać kakao i wymieszać. Dodawać do nich porcjami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i szybko, ale bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w 180 stopniach przez ok.20-25 minut.
Kakaowy biszkopt z dwóch jajek
Jajka ubite z cukrem na delikatną puszystą masę.
Kakaowy biszkopt z dwóch jajek
Delikatna masa z jajek i cukru wymieszana z kakao.
Kakaowy biszkopt z dwóch jajek
Jajeczna masa delikatnie wymieszana z przesianą mąką.
Kakaowy biszkopt z dwóch jajek
Ciasto na biszkopt przelane do średniej tortownicy.