Książka Kucharska: Smaki Japonii

Kaki fraj - ostrygi po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

łatwy przepis na ostrygi gorszej jakości

Kaki fraj - ostrygi po japońsku

Składniki:

Kaki fraj - ostrygi po japońsku

 

Sposób przygotowania:

Kaki fraj - ostrygi po japońsku
Na blogu mamy bardzo dobrze napisany artykuł Bahusa o ostrygach. Ten przepis jest dobry do ostrygi gorszej jakości,gdy nie możemy jeść je na surowo.Pamietamy słynnego Luisa de Funesa i jego przygody z ostrygami.. Na kilka godzin namaczamy ostrygi w mleku.Po wyjęciu dokładnie suszymy papierem kuchennym. Obtaczamy w mące do jajka i w panko.Smażymy na oleju głebokim cały czas oczyszczając go z bułki aby ostrygi nie pokryły się przypalonymi odpadkami.Temperatura tłuszczu 170 stopni C. Panko zrobione sposobem domowym: kromki białego chleba wkładamy do miksera i pulsujemy 3-4 razy tak aby bułka nie była zbyt miałka.Suszymy ,ja wkładam odkrytą do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Ja nie solę ostryg a podaję osobno sosy do maczania.