Sposób przygotowania:
Kalafior faszerowany mięsem
Bułki namoczyć w wodzie. Pokrojoną w kostke cebulę zeszklić na maśle i wraz z wycisniętymi bułkami przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z mięsem z jajkami i drobno posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kalafior umyć położyć kwiatem w dół usunąć głąb oraz najgrubsze łodygi uważając, by kalafior się nie rozpadł a nastepnie łyżeczką równomiernie włożyć farsz pomiędzy łodygami. Kalafiora obwinąć gazą lub ściereczką. Nalać tyle wody by kalafior był przykryty jeśli po włożeniu okaże się że wody jest zbyt dużo należy odlać włożyć kalafior wrzucic kostki bulionowe gotować 40 min na niezbyt duzym ogniu wyjac 2-3 min na sicie żeby odciekła woda a potem zdjąć ściereczkę lub gazę. Kalafior umieścić na talarzu białą stroną w górę i polać roztopionym masłem. Zamiast masła można użyć sosu holenderskiego. Faszerowany kalafior moża również zalać sosem beszamelowym i wstawić do piekanika nagrzanego do 200 stopni na 10 min i zapiec. Wtedy należy o 5 min skrócić czas gotowania.