Boody

Boody

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kalafior faszerowany mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Polecam to dania na kazrzda impreze naprwde palce lizac mowie szczerze

Kalafior faszerowany mięsem

Składniki:

Kalafior faszerowany mięsem

 

  • 1kalafior
  • 600g mielonego mieszanego miesa wieprzowiny i indyka lub kurczaka
  • 1 łyzka małsa
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • pół peczka naki pietruszki
  • pół peczka naki koperku
  • 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe
  • sol pieprz
  • 2 łyzki masła do polania kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Kalafior faszerowany mięsem
Bułki namoczyć w wodzie. Pokrojoną w kostke cebulę zeszklić na maśle i wraz z wycisniętymi bułkami przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z mięsem z jajkami i drobno posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki.  Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kalafior umyć położyć kwiatem w dół usunąć głąb oraz najgrubsze łodygi uważając, by kalafior się nie rozpadł a nastepnie łyżeczką równomiernie włożyć farsz pomiędzy łodygami. Kalafiora obwinąć gazą lub ściereczką. Nalać tyle wody by kalafior był przykryty jeśli po włożeniu okaże się że wody jest zbyt dużo należy odlać włożyć kalafior wrzucic kostki bulionowe gotować 40 min na niezbyt duzym ogniu wyjac 2-3 min na sicie żeby odciekła woda a potem zdjąć ściereczkę lub gazę. Kalafior umieścić na talarzu białą stroną w górę i polać roztopionym masłem. Zamiast masła można użyć sosu holenderskiego. Faszerowany kalafior moża również zalać sosem beszamelowym i wstawić do piekanika nagrzanego do 200 stopni  na 10 min i  zapiec. Wtedy należy o 5 min skrócić czas gotowania.