Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kalafior na kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczna a zarazem łatwa i pyszna zapiekanka.

Kalafior na kwaśno

Składniki:

Kalafior na kwaśno

 

  • 2 małe kalafiory,
  • 1 cebula posiekana,
  • 5 czarnych oliwek, bez pestek,
  • 1 strąk zielonej papryki,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki;

Sposób przygotowania:

Kalafior na kwaśno
Kalafiory dzielimy na różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą. Do żaroodpornego naczynia o dość wysokich brzegach wlewamy 1 łyżkę roztopionego masła, wsypujemy cebulę, paprykę. Układamy różyczki kalafiora. Posypujemy je bazylią, pietruszką, oliwkami i szczypiorkiem. Do soku wyciśniętego z cytrusów wlewamy łyżkę roztopionego masła, doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy sosem kalafiory. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°).Wyjmujemy po 30 minutach i podajemy na stół.