dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kalafior po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalafior, jako dodatek do obiadu.

Kalafior po włosku

Składniki:

Kalafior po włosku

 

  • 1 duży kalafior
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki zielonego groszku (może być konserwowy)
  • sól
  • cukier
  • łyżka masła lub margaryny
  • Sos:
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 puszki soku pomidorowego
  • sól
  • cukier
  • posiekana zielenina

Sposób przygotowania:

Kalafior po włosku
Dokładnie oczyszczony i umyty kalafior ugotować w wodzie z mlekiem, solą i cukrem. Oddzielnie udusić groszek z niewielką ilością wody, tłuszczem, solą i cukrem do smaku. Sporządzić sos: białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić niewielką ilością wywaru z kalafiora, dodać (stale mieszając) sok pomidorowy i ketchup, doprawić do smaku solą i cukrem. Odcedzić kalafior, ułożyć na półmisku, obłożyć groszkiem, polać sosem i posypać zieloną pietruszką.

Tagi:

sosy kalafior