Sposób przygotowania:
Kalafior w cieście sezamowym.
Kalafior oczyścić,usunąć liście,opłukać w bieżącej wodzie,a następnie obgotować w lekko wrzącej osolonej wodzie z pół godziny lub trochę dłużej.Jak zmięknie,wyjąć łyżką cedzakową dużą,przytrzymując sobie dużym widelcem,przenieść na talerz,podzielić warzywo na różyczki.Ubić składniki w dużej misie na ciasto naleśnikowe czyli dodać mąkę,jajka,wodę gazowaną,trochę soli i cukru,mleko lub śmietankę.Odważyć po 100 g. sezamu białego i osobno czarnego,można dodać do miski z ciastem i zanurzać w cieście z sezamem różyczki kalafiora głęboko.Sezam można też rozsypać na dużym plaski talerzu czy półmisku i tak obtaczać kolejne różyczki kalafiora w cieście.Rozgrzać olej na patelni i na rozgrzany kłaść wazówką po
2-3 kawałki warzywa w cieście.Smażyć 5-7 min z obu stron,aż się zrumienią.
Wyjąć i osączyć z tłuszczu na łopatce cedzakowej i kłaść goto-
-we na półmisek.Można posypać tartym żółtym serem przed podaniem.
2-3 kawałki warzywa w cieście.Smażyć 5-7 min z obu stron,aż się zrumienią.
Wyjąć i osączyć z tłuszczu na łopatce cedzakowej i kłaść goto-
-we na półmisek.Można posypać tartym żółtym serem przed podaniem.