Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalafior w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kalafior i brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Kalafior

Kalafior w sosie serowym

Składniki:

Kalafior w sosie serowym

 

  • 60 dag kalafiora
  • 20 dag brokułów
  • sól
  • pieprz
  • 3 dag łuskanych ziarenek słonecznika
  • 25 dag wędzonego schabu lub gotowanej szynki
  • łyżka masła lub margaryny
  • 20 dag tłustego twarożku śmietankowego
  • 2 jaja
  • 20 dag śmietany kremówki
  • starta gałka muszkatołowa
  • 5 dag żółtego sera (np. Goudy)

Sposób przygotowania:

Kalafior w sosie serowym
Kalafior i brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Kalafior włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować na średnim ogniu 10 min. Brokuły dodać w połowie czasu gotowania. Uprażyć bez tłuszczu na patelni ziarenka słonecznika. Pokroić w kostkę wędzony schab, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przygotować sos: twarożek rozetrzeć dokładnie z jajkami oraz śmietaną, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Warzywa osączyć na sitku, przełożyć ze schabem do żaroodpornego naczynia. Polać sosem serowym, posypać drobno startym żółtym serem i słonecznikiem. Zapiekać 15-20 minut w temp. 225°C, aż na wierzchu utworzy się skorupka.