Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany
Kalafiory oczyścić z liści, dokładnie opłukać, przyciąć końce pędów. Kalafiory ułożyć w garnku, zalać wrzątkiem, osolić go i osłodzić łyżeczką cukru. Gotować 20 minut bez przykrycia na małym ogniu, odcedzić i podzielić na różyczki. Mąkę przesmażyć na 2 łyżkach masła, wlać mleko, gotować mieszając przez 5 minut i doprawić sos. Kalafiory ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem, posypać tartą bułką i ułożyć kawałki masła na wierzchu. Piec 20 minut w temperaturze 200 st.C. Przed zapiekaniem można do sosu dodać 4 łyżki śmietany i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki Po zdjęciu z ognia do sosu można dodać 2 żółtka, wymieszać sos, zalać nim kalafiory i zapiec je Do sosu można dodać 4 łyżki utartego twardego sera Zamiast tartą bułką można posypać utartym parmezanem