edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kalafiorowa trącona papryką

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Troszkę inna kalafiorowa z nutką papryki, podana z makaronem zamiast ziemniaków

Kalafiorowa trącona papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowa trącona papryką

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa trącona papryką
Włoszczyznę obrałam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym w rondlu sklarowanym maśle. Zalałam wrzącą wodą, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, suszoną włoszczyznę i paprykę w płatkach, lekko posoliłam. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie kalafiora podzieliłam na różyczki, opłukałam. Makaron ugotowałam al’dente wg przepisu na opakowaniu. Do miękkiej włoszczyzny dodałam kalafiora, zupę doprawiłam do smaku pieprzem, czerwoną słodką papryką w proszku i jeszcze odrobiną soli. Gotowałam do miękkości kalafiora. Zupę podałam z ugotowanym oddzielnie makaronem. Można ją zabielić śmietaną, ale ja tylko posypałam posiekaną natką pietruszki.
Kalafiorowa trącona papryką
Pokrojoną włoszczyznę obsmażyłam na sklarowanym maśle.
Kalafiorowa trącona papryką
Włoszczyznę zalałam wrzącą wodą i dodałam przyprawy.
Kalafiorowa trącona papryką
Do miękkiej włoszczyzny dodałam kalafiora.
Kalafiorowa trącona papryką
Ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron odcedziłam na sicie.