WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1678]

Zupa z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z botwinki czyli z mlodych buraczków czerwonych z ziemniakami i włoszczyzna, z czosnkiem, zabielana śmietaną.

Zupa z botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z botwinki

 

  • 1 pęczek botwinki
  • Kilka młodych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • Listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka przyprawy do rosołu
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilka łyżek śmietany 30%
  • 1-2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 pętka kiełbasy

Sposób przygotowania:

Zupa z botwinki

ETAP 1:

Botwinkę umyć, buraczki obrać. Buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach a liście drobno pokroić. Wrzucić do garnka. Zalać wodą i ustawić na gazie. Pozostałe warzywa obrać.

Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Pora, selera i pietruszkę pozostawić bez krojenia. Warzywa wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju i wymieszać z majerankiem sola i pieprzem. Dodać przyprawy i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać posiekany koperek, pietruszkę i szczypiorek. Włożyć kiełbaski.

Gotować ok godziny. Zabielić śmietaną i wsypać kaszę manną.

Gotować jeszcze kilkanaście minut.

Zupa z botwinki
Zupa z botwinki po zabieleniu śmietaną i dodaniu kaszy
Zupa z botwinki
Cebulka przesmażona na oleju z majerankiem, solą i pieprzem
Zupa z botwinki
Wszystkie warzywa pokrojone i dodane do botwinki
Zupa z botwinki
Botwinka pokrojona i umieszczona w garnku, zalana wodą