Sposób przygotowania:
Kalafiorowa z zacierkami
Kalafiora zalałam na kilkanaście minut zakwaszoną kwaskiem cytrynowym wodą, odlałam, opłukałam pod bieżącą wodą i podzieliłam na różyczki. Włoszczyznę obrałam, umyłam i pokroiłam w półplasterki (seler na kształt łazanek). Liście selera opłukałam, pokroiłam w paseczki. W sporym rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, pietruszkę, selera i pora. Dusiłam 2-3 minuty, po czym dodałam pokrojone liście selera i zalałam 2 litrami gorącej wody. Doprowadziłam do wrzenia, dodałam kostki bulionowe, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa lekko zmiękły, dodałam różyczki kalafiora i zacierki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Gotowałam na małym ogniu do miękkości składników. Podałam z kleksem kwaśnej śmietany.
gosia56
edytaha
Dziękuję Gosiu :) Od talerzyka nie mogłam oczu oderwać w sklepie, więc go kupiłam :)))