aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kalafiorowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kalafiorowe kopytka to coś nowatorskiego w mojej rodzince :)

Kalafiorowe kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowe kopytka

 

  • pół kilo ugotowanych ziemniaków
  • 250 gram ugotowanego kalafiora
  • 3 jajka
  • 2 szklanki maki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowe kopytka
Ugotowane ziemniaki i kalafior ubijamy i następnie ziemniaki dodajemy i kalafiora. Kolejno dodajemy jajka i mąkę. Wszystko razem dokładnie ugniatamy, aby powstało jednolite ciasto. dodajemy do ciasta do smaku sól i pieprz. Na stół posypujemy mąkę i cisto kształtujemy na ruloniki. W międzyczasie do dużego garnka wlewamy wodę i ja osalamy i gotujemy. Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i do wrzątku dajemy i gotujemy. Ugotowane kopytka wyciągamy. I następnie przygotowujemy smażoną kiełbaskę. Pętka kiełbasy kroimy drobno w kostkę, jak również cebulkę kroimy drobno w kostkę. Podsmażamy do zarumienienia się pokrojone w kostkę produkty. I na przestudzone kalafiorowe kopytka polewamy przygotowaną kiełbaskę z cebulką. SMACZNEGO !! :)
Kalafiorowe kopytka
Ugotowane ziemniaki i kalafiorek porządnie ubijamy.
Kalafiorowe kopytka
Do ubitych warzyw dodajemy kolejno mąkę i jajka i ugniatamy ciasto.
Kalafiorowe kopytka
Ugniecione ciasto kształtujemy w ruloniki i kroimy w kształt kopytek.
Kalafiorowe kopytka
Ugotowane kopytka odcedzamy i czekamy aż troszkę ostygną.