SUPERPRZEPIS

Kalafiorowo - dyniowa

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kalafiorowo - dyniowa Więcej zdjęć (4)

Bardzo smaczna zupa kalafiorowo - dyniowa. Dzięki dodatkowi dyni mamy jesienną zupę na jesienne dni.

Składniki:

Kalafiorowo - dyniowa

 

  • 500 g dyni
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 zielona część pora
  • 1 mały seler z nacią
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 7 większych ziemniaków
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • ok. 2,5 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie przyprawa w płynie do smaku
  • 2/3 szk słodkiej śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Kalafiorowo - dyniowa
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć do niej umyte skrzydełka i gotować na małym ogniu 30 minut.

Posolić i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i posiekaną nać selera oraz pora i natkę pietruszki.

Gotować 15 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować na pół miękko i następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i podzielonego na różyczki kalafiora.

Gotowac do miękkości.

Zupę doprawić pieprzem i zabielić śmietaną zahartowaną z zupą.
Kalafiorowo - dyniowa
Posolić i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i posiekaną nać selera oraz pora i natkę pietruszki.
Kalafiorowo - dyniowa
dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować na pół miękko.
Kalafiorowo - dyniowa
i następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i podzielonego na różyczki kalafiora.

Tagi:

obiad zupa