Sposób przygotowania:
Kalarepki z niespodzianką
Kalarepki, myjemy, obieramy i gotujemy przez ok 30 min w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone pomodory z puszki i te świeże, zalewamy zalewą z pomidorów. Wszystko zagotować, doprawić solą i pieprzem. Kalarepki po ugotowaniu, odsączyć z wody, odciąć czapeczki i wyjąć miąż. Miąż drobno pokroić i dodać do wywaru z pomidrów. Gdy wywar zmieni konsystencję na gęstą pakę, dodajemy pietruszke i majeranek, mieszamy. Fareszam wypełniamy kalarepki a na wierzch posypujemy strartym żółtym serem. Wkładamy napełnione kalarepki do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok 20 w tem 200oC.