Sposób przygotowania:
Kalejdoskop- pyszne i lekkie ciasto
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku- mieszamy bardzo delikatnie. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na cztery części i dodajemy 1 część -4 żółtka i 2 łyzki mąki 2 część- 1 łyżkę kakao 3 część- suchy mak 4 część- kisiel wiśniowy Każdą po kolei delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na środek wylewamy po dwie łyżki z każdego koloru. Robimy to do wyczerpania ciasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut w temp. 180 st Pieczemy tak jak biszkopt i sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: Z pół litra wrzątku odlewamy 1/2 szklanki i w pozostałej wodzie rozpuszczamy 1 galaretkę i wylewamy na duży płaski talerz. Tak postępujemy z kolejnymi dwoma ( mamy trzy kolory )- odstawiamy do stężenia. Trzeba pamiętać że to wymaga czasu i dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Następnie kroimy w kosteczki lub inne wzorki:) 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Ser przekładamy do miski dodajemy wystudzoną galaretkę i gdy zacznie masa tężec dodajemy pozostałe galaretki(pokrojone) i wylewamy na dolny blat ciasta. Przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Polewa: Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki. Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut. Ciepłą polewę wylewam na ciasto.Ja na górę dałam polewę ale wystarczy posypać cukrem pudrem:)
monikaT83
reanja
dziękuję:) a ciasto polecam:)
monikaT83
zbysiowa
edytaha
reanja
Tak ciacho jest pyszne:)
reanja
dziękuję Edytko :)