Sposób przygotowania:
Kalmary po grecku
Oprawić kalmary tj. wypatroszyć, odciąć macki i odłożyć na bok. Zdjąć skórę, odłączyć płetwy grzbietowe. Drobno posiekać macki orac płetwy. Potem obsmażyć, dodając w ostatniej chwili rozgnieciony czosnej. Dusić z winem pod przykryciem około 5 minut. Posłużą za składnik farszu. Farsz: Wymieszać podduszone fragmenty kalmarów z pozostałymi składnikami farszu. Do zagęszczenia farszu możesz użyć sosu z duszenia.Rurki kalmarów wypełnić farszem i zamknąć wykałaczką. Ułożyć jedną warstwę w naczyniu do zapiekania. Sos: Pomidory obrać ze skórkim, posiekać i zagotować z winem, oregano, czosnkiem i cebulką.Kalmary polać sosem i wstawić do piekarnika 200st. C na około 30 minut. Danie bardzo sycące. Wskazane spore ilości wina do obiadu. A potem to już tylko relaks...
darek112
luna19