peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Kamień marsjański

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

smaczne, wilgotne i słodkie, z owocową nutą

Kamień marsjański Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kamień marsjański

 

 

 

  • 100 g cukru brązowego

 

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

 

 

 

  • 2 jaja

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kamień marsjański
Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. W niedyżym garnuszku rozpuszczamy margarynę i lekko studzimy.  Po ostudzeniu miksujemy ją w  drugiej misce dodając 200 ml mleka, jajka cukry. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).
Kamień marsjański
Kamień marsjański - pyszne ciasto z jeżynami
Kamień marsjański
Kamień marsjański - pyszne ciasto z jeżynami

Tagi:

czekolada