Książka Kucharska: Smaki Japonii

Kanapki japońskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Propozycja kulinarnej zabawy z sushi, łatwa i szybka do przyrządzenia. Jednak delektować się nią trzeba powoli...

Kanapki japońskie

Składniki:

Kanapki japońskie

 

  • Składniki na ok. 24 sztuki:

 

  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz cayenne
  • 4 jajka przepiórcze
  • 8 dużych listków natki pietruszki
  • 1 dymka
  • 50 g filetów z tuńczyka lub łososia
  • 1 porcja ryżu na sushi
  • czarny lub jasny sezam do obtoczenia
  • 3 łyżki mieszanych ziół drobno posiekanych
  • zakwaszona woda
  • okrągła foremka (średnicy ok. 4 cm)

Sposób przygotowania:

Kanapki japońskie

1. Kanapki z marchewką: marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni wiórki kokosowe zrumienić i wyjąć z patelni. Na patelni rozgrzać olej, włożyć marchewkę i smażyć przez 5 - 7 minut. Odsączyć z tłuszczu, wymieszać z wiórkami i doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.


2. Kanapki z jajkami: jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić wzdłuż na połówki i posolić. Listki natki umyć i osuszyć.


3. Kanapki z rybą: dymkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Rybę drobno posiekać. Dymkę wymieszać z rybą i posolić.


4. Na desce do krojenia rozłożyć warstwę ryżu grubości 1,5 - 2 cm. Foremką wykroić 24 krążki (średnicy ok. 4 cm); po każdym użyciu foremkę zmoczyć w zakwaszonej wodzie.


5. Brzegi ośmiu krążków obtoczyć w sezamie, na krązkach położyć po 1 listku natki i połówce jaja. Brzegi kolejnych ośmiu krążków obtoczyć w ziołach, na krążkach rozłożyć marchewkę z wiórkami. Pośrodku pozostałych położyć po łyżeczce ryby.


1 sztuka: 60 kcal


Przepis pochodzi z książki Sushi Marlisy Szwillus

Wydawnictwo: Hachette Livre