Sposób przygotowania:
Kanapki japońskie1. Kanapki z marchewką: marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni wiórki kokosowe zrumienić i wyjąć z patelni. Na patelni rozgrzać olej, włożyć marchewkę i smażyć przez 5 - 7 minut. Odsączyć z tłuszczu, wymieszać z wiórkami i doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
2. Kanapki z jajkami: jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić wzdłuż na połówki i posolić. Listki natki umyć i osuszyć.
3. Kanapki z rybą: dymkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Rybę drobno posiekać. Dymkę wymieszać z rybą i posolić.
4. Na desce do krojenia rozłożyć warstwę ryżu grubości 1,5 - 2 cm. Foremką wykroić 24 krążki (średnicy ok. 4 cm); po każdym użyciu foremkę zmoczyć w zakwaszonej wodzie.
5. Brzegi ośmiu krążków obtoczyć w sezamie, na krązkach położyć po 1 listku natki i połówce jaja. Brzegi kolejnych ośmiu krążków obtoczyć w ziołach, na krążkach rozłożyć marchewkę z wiórkami. Pośrodku pozostałych położyć po łyżeczce ryby.
1 sztuka: 60 kcal
Przepis pochodzi z książki Sushi Marlisy Szwillus
Wydawnictwo: Hachette Livre
malgorzata
;)
Magdusia1312