iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kanapkowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie gofry mogą zaskoczyć domowników, ale warto je zrobić bo są smaczne.

Kanapkowe gofry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kanapkowe gofry

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kanapkowe gofry
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę, ważne jest, aby były gładkie bez wyczuwalnych grudek mogą też być oczywiście ziemniaki które nam zostały z wcześniejszego obiadu. Masę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami oraz mlekiem i stopionym masłem, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać solą, następnie połączyć z masą ziemniaczaną na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Nagrzać gofrownicę i delikatnie ją natłuścić przed wlaniem pierwszej porcji ciasta, smażyć gofry na złoty kolor.
Takie gofry nadają się doskonale jako zastępstwo dla pieczywa na kanapki, moja córka nawet przykryła je serem i zapiekła jak zapiekankę.
Kanapkowe gofry
Z podanych składników ma powstać gładkie i lejące ciasto
Kanapkowe gofry
Ciasto wylać na natłuszczoną powierzchnię i smażyć
Kanapkowe gofry