Sposób przygotowania:
Kanapkowe gofry
Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę, ważne jest, aby były gładkie bez wyczuwalnych grudek mogą też być oczywiście ziemniaki które nam zostały z wcześniejszego obiadu. Masę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami oraz mlekiem i stopionym masłem, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać solą, następnie połączyć z masą ziemniaczaną na koniec delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Nagrzać gofrownicę i delikatnie ją natłuścić przed wlaniem pierwszej porcji ciasta, smażyć gofry na złoty kolor.
Takie gofry nadają się doskonale jako zastępstwo dla pieczywa na kanapki, moja córka nawet przykryła je serem i zapiekła jak zapiekankę.
Nagrzać gofrownicę i delikatnie ją natłuścić przed wlaniem pierwszej porcji ciasta, smażyć gofry na złoty kolor.
Takie gofry nadają się doskonale jako zastępstwo dla pieczywa na kanapki, moja córka nawet przykryła je serem i zapiekła jak zapiekankę.