Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kanie w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kanie w cieście to świetna przekąska

Kanie w cieście

Składniki:

Kanie w cieście

 

  • 4 szt kanie,
  • 1 szt jajko,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1/4 szkl piwo jasne,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kanie w cieście
Żółtka dokładnie wymieszać z mąką, szczyptą soli i piwem. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białka, delikatnie wymieszać. Oczyszczone kapelusze kani umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zanurzać w cieście, smażyć na oliwie z dodatkiem masła po 4 minuty z każdej strony. Podawać z pieczywem.

Tagi:

jajko piwo jajka