marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kapelusze pieczarek nadziewane ryżem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieczarki oczyścić,opłukać,a cebulę obrać,opłukać,skroić i zeszklić.Ryż wrzucić na wrzącą,osoloną wodę na 15 min.Pieczarki obsmażyć,nadziać.

Kapelusze pieczarek nadziewane ryżem.

Składniki:

Kapelusze pieczarek nadziewane ryżem.

 

  • 12 dużych pieczarek,
  • 1 torebka ryżu długoziarnistego,
  • sól,
  • 1/2 l.wody na ryż,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia,
  • po szczypcie ostrych przypraw,np.szafran,pieprz kajeński i ostra
  • lub słodka papryka mielona,
  • 30 dkg.cebuli,
  • pęczek natki siekanej do posypania.

Sposób przygotowania:

Kapelusze pieczarek nadziewane ryżem.
Pieczarki oczyścić,opłukać,a cebulkę obrać,opłukać,posiekać i zeszklić na oleju i wyjąć łyżką cedzakową małą.Ryż wrzucić w torebce na wrzącą,osoloną wodę,gotując 15 min.Wyjąć woreczek,
rozciąć,a ryż dać na durszlak i przelać zimną wodą.Odciąć nóżki od pieczarek i pokroić drobno i równie obsmażyć,zmieszać z ryżem ,zeszkloną cebulką o-
-raz przyprawami.Tym farszem nadziewać kapelusze pieczarek i
kłaść na rozgrzany tłuszcz,kapeluszami na dno.Potem na chwilę obrócić pieczarki z farszem do góry dnem dwoma widelcami.Obsmażyć z 1-2 min.i przytrzymując farsz widelcem,by nie wypadł,obrócić szybko pieczarki,przełożyć na półmisek wszystkie.podawać na ciepło.Posypać natką siekaną.

Tagi:

ryż przyprawy