Sposób przygotowania:
Kapelusze pieczarek nadziewane ryżem.
Pieczarki oczyścić,opłukać,a cebulkę obrać,opłukać,posiekać i zeszklić na oleju i wyjąć łyżką cedzakową małą.Ryż wrzucić w torebce na wrzącą,osoloną wodę,gotując 15 min.Wyjąć woreczek,
rozciąć,a ryż dać na durszlak i przelać zimną wodą.Odciąć nóżki od pieczarek i pokroić drobno i równie obsmażyć,zmieszać z ryżem ,zeszkloną cebulką o-
-raz przyprawami.Tym farszem nadziewać kapelusze pieczarek i
kłaść na rozgrzany tłuszcz,kapeluszami na dno.Potem na chwilę obrócić pieczarki z farszem do góry dnem dwoma widelcami.Obsmażyć z 1-2 min.i przytrzymując farsz widelcem,by nie wypadł,obrócić szybko pieczarki,przełożyć na półmisek wszystkie.podawać na ciepło.Posypać natką siekaną.
rozciąć,a ryż dać na durszlak i przelać zimną wodą.Odciąć nóżki od pieczarek i pokroić drobno i równie obsmażyć,zmieszać z ryżem ,zeszkloną cebulką o-
-raz przyprawami.Tym farszem nadziewać kapelusze pieczarek i
kłaść na rozgrzany tłuszcz,kapeluszami na dno.Potem na chwilę obrócić pieczarki z farszem do góry dnem dwoma widelcami.Obsmażyć z 1-2 min.i przytrzymując farsz widelcem,by nie wypadł,obrócić szybko pieczarki,przełożyć na półmisek wszystkie.podawać na ciepło.Posypać natką siekaną.
zofijka