kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Kapitańskie przysmaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kasza manna sprawia, że ten wyjątkowy przysmak jest bardzo delikatny w smaku i błyskawicznie znika ze stołu.

Kapitańskie przysmaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapitańskie przysmaki

 

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki startej lub drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki naturalnego miodu
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Kapitańskie przysmaki
Sparzoną skórkę pomarańczową ścieramy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Suche składniki umieszczamy w sporym naczyniu. Wbijamy jajko i wlewamy mleko, w temperaturze pokojowej. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu połączenia się składników i umieszczamy na kwadrans w lodówce. Po tym czasie dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na delikatnie podsypanej mąka stolnicy. Wykrawamy pojedyncze przysmaki i układamy na suchej blasze. Pieczemy aż przysmaki lekko przyrumienią się od spodu. 
Kapitańskie przysmaki
Skórkę pomaranczową możemy przygotować wczesniej i przechowywać w lodówce
Kapitańskie przysmaki
Bogactwo składników przekłada się na bogactwo smaku
Kapitańskie przysmaki
Jeżeli nie chcemy podsypywać ciasta dodatkowa ilością mąki, przy jego rozwałkowaniu możemy pomóc sobie papierem do pieczenia oddzielając nim ciasto z obu stron
Kapitańskie przysmaki
Zaokrąglone brzegi przysmaków według tradycji feng-shui, zapewnią nam harmonię i dobrobyt