malwina.w

malwina.w

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kapśniaczki z barszczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super jako przystawka na imprezę, a także jako danie główne.

Kapśniaczki z barszczykiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapśniaczki z barszczykiem

 

 

  • Farsz:
  • Kiszona kapusta 0,5 kg
  • mała cebula
  • łyżka margaryny
  • listek laurowy,pieprz,sól

 

  • Barszcz:
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, cebula, seler)
  • kawałek mięska (ja daję łopatkę)
  • 3 średnie buraczki
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, ocet)

 

Sposób przygotowania:

Kapśniaczki z barszczykiem
Kapustę gotujemy do miękkości razem z przyprawami (polecam szybkowar) . Cebulkę smażymy na margarynie (jak ktoś woli na oleju) aż będzie szklista. Gdy kapusta jest ugotowana odciskamy ją jak najmocniej z wody, mielimy albo siekamy, dodajemy cebulę.Mieszamy wszystko razem. Wstawiamy mięsko, włoszczyznę, 2 buraczki na barszcz. Gdy się zagotuje dodajemy przyprawy oprócz majeranku. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Gdy barszcz jest ugotowany doprawiamy do smaku, wsypujemy majeranek, wlewamy octu, a na koniec wrzucamy pokrojonego surowego buraka ( będzie piękny kolor). Po uzyskaniu odpowiedniego koloru odcedzamy barszcz przez durszlak. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, wkładamy do lodówki by "zmarzło". Rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie wycinamy prostokąty. Na każdy nakładamy farsz i zwijamy w gruby rulon a końce sklejamy, górę uklepujemy. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 40 minut. Będzie widać jak się zarumienią to oznacza że są gotowe.
Kapśniaczki z barszczykiem
Farsz z posiekanej kapusty z przyprawami
Kapśniaczki z barszczykiem
Prostokaty z ciasta ( mogą być wycięte koła)
Kapśniaczki z barszczykiem
Kapusniaczki maja dużo farszu więc nie są suche