katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Kapuściana zupa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupka miała być z innymi dodatkami ale okazało się że ich brak. Z konieczności skończyło się na grzankach ale była smaczna.

Kapuściana zupa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuściana zupa

 

  • pałki kurczaka 3 szt
  • skrzydełka 3 szt
  • udko 1 szt
  • kapusta 1/2 dużej główki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • por 2-3 liście duże
  • koperek 1/2 pęczka
  • marchew 1 szt
  • ocet ok 3/4 łyżki
  • sól i pieprz
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Kapuściana zupa
Mięso myjemy zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, trochę solimy i gotujemy. Dodajemy obraną marchew, opłukaną zieleninę i liść laurowy. 

Miękkie mięso wyjmujemy i po przestudzeniu obieramy z kości. Kapustę doprawiamy do smaku i dodajemy obrane mięso. 

Można dodać drobno pokrojony koperek albo posypać nim zupę na talerzu. Do zupy można podać domowe grzanki.
Kapuściana zupa
Zupa kapuściana z dodatkiem grzanek u mnie na masełku.
Kapuściana zupa
Do postawionego do gotowania mięsa dodajemy drobno poszatkowaną kapustę.
Kapuściana zupa
miękkie mięso wyjmujemy ze zupy i obieramy.
Kapuściana zupa
Pokrojony w kostkę chleb rumienimy na maśle.