Sposób przygotowania:
Kapuśniaczek po mojemu
Do garnka wkładam oczyszczone i umyte skrzydełka, szyje indyczą, kawałeczek boczku wędzonego zalewam zimną wodą, dodając ziele angielskie liście laurowe oraz obrane jarzyny.
Całość doprowadzam do zagotowania, gotuje około 30 - 40 min.
Wyciągam jarzyny boczek i skrzydełka, jarzyny gniotę widelcem, mięso obieram, boczek kroje w kostkę wszystko wkładam ponownie do garnka. Kiełbasę kroje i podsmażam do kiełbasy dodaje pokrojoną cebule jeszcze lekko przesmażamy i dodajemy do zupy łącznie z pokrojoną kapustą kiszoną gotuje do miękkości kapusty.
W oddzielnym garnku gotuje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy są prawie miękkie odcedzam i dodaje je do zupy. Zupę doprawiam pieprzem solą odrobiną majeranku i przyprawą uniwersalną.
Na koniec robię zasmażkę z tłuszczu , mąki i zagęszczam zupę. Dodaje pokrojony koperek jeszcze chwilkę gotuje i gotowe.
Do zupy można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Całość doprowadzam do zagotowania, gotuje około 30 - 40 min.
Wyciągam jarzyny boczek i skrzydełka, jarzyny gniotę widelcem, mięso obieram, boczek kroje w kostkę wszystko wkładam ponownie do garnka. Kiełbasę kroje i podsmażam do kiełbasy dodaje pokrojoną cebule jeszcze lekko przesmażamy i dodajemy do zupy łącznie z pokrojoną kapustą kiszoną gotuje do miękkości kapusty.
W oddzielnym garnku gotuje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy są prawie miękkie odcedzam i dodaje je do zupy. Zupę doprawiam pieprzem solą odrobiną majeranku i przyprawą uniwersalną.
Na koniec robię zasmażkę z tłuszczu , mąki i zagęszczam zupę. Dodaje pokrojony koperek jeszcze chwilkę gotuje i gotowe.
Do zupy można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
gusia1000
BozenaMatuszczyk