Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki drożdżowe
Ja wyrabiam ciasto w maszynie , bo jest mi wygodniej . Mąkę wsypać do misy , dodać jajko , ciepłe mleko , rozpuszczoną margarynę ( ostudzoną ) cukier ,szczyptę soli i na końcu drożdże . Wyrobić dobrze ciasto odstawić do wyrośnięcia . Kapustę kiszoną szatkujemy i gotujemy z 2 ziarenkami ziela angielskiego i liścia laurowego . Gdy zmięknie dobrze odsączamy z wody , przekładamy do miski . Boczek i cebulkę siekamy drobno podsmażamy na oliwie dodajemy do kapusty doprawiamy do smaku sola pieprzem , majerankiem . Mieszamy studzimy .Urywamy małe kawałki ciasta rozciągamy rękami i na środek kładziemy farsz . Zawijamy i robimy bułeczki , rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczek posypujemy ziołami prowansalskimi . Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temp. 200 C .
darmiona
kasienka1987
Ile bułeczek wychodzi z takiej ilości ciasta?