mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kapuśniaczki drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki z kapustą kiszoną , boczkiem i cebulka .

Kapuśniaczki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniaczki drożdżowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki drożdżowe
Ja wyrabiam ciasto w maszynie , bo jest mi wygodniej . Mąkę wsypać do misy , dodać jajko , ciepłe mleko , rozpuszczoną margarynę ( ostudzoną ) cukier ,szczyptę soli i na końcu drożdże . Wyrobić dobrze ciasto odstawić do wyrośnięcia . Kapustę kiszoną szatkujemy i gotujemy z 2 ziarenkami ziela angielskiego i liścia laurowego . Gdy zmięknie dobrze odsączamy z wody , przekładamy do miski . Boczek i cebulkę siekamy drobno podsmażamy na oliwie dodajemy do kapusty doprawiamy do smaku sola pieprzem , majerankiem . Mieszamy studzimy .Urywamy małe kawałki ciasta rozciągamy rękami i na środek kładziemy farsz . Zawijamy i robimy bułeczki , rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczek posypujemy ziołami prowansalskimi . Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temp. 200 C .
Kapuśniaczki drożdżowe
Przkrojona bułeczka z nadzieniem .............
Kapuśniaczki drożdżowe
Kapuśniaczki przed pieczeniem , posmarowane jajkiem
Kapuśniaczki drożdżowe
Nakładamy farsz na placuszek drożdżowy ..
Kapuśniaczki drożdżowe
Przygotowany farsz z kapusty kiszonej do bułeczek