Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki w krucho drożdżowym cieście
Grzyby dokładnie opłukałam, namoczyłam. Kiedy zmiękły, razem z wodą dodałam do rondla z kapustą, dolałam tyle wody, żeby kapusta była tylko co przykryta. Ugotowałam do miękkości, ostudziłam, a następnie dokładnie odcisnęłam z płynu. Cebulę pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na łyżce oleju. Odciśnięte grzyby i kapustę, oraz zeszkloną cebulę zmieliłam w maszynce (założyłam sitko z dużymi oczkami). Dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiałam do miski, posiekałam z margaryną, dodałam sól i pół kubka śmietany. Do pozostałej śmietany dodałam szczyptę cukru i pokruszone drożdże. Roztarłam je i dołożyłam do miski z mąką. Zagniotłam gładkie ciasto. Przełożyłam je na posypaną mąką stolicę i rozwałkowałam na grubość ok. 5 mm. Placek pokroiłam na paski szerokości 12 cm. Każdy pasek obłożyłam farszem, brzegi zawinęłam i skleiłam robiąc niewielką zakładkę. Rulony przetoczyłam układając szwem na dół i pokroiłam je ukośnie na kawałki szerokości ok. 4 cm.
Kawałki ułożyłam na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i odstawiłam na 20 minut. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Wierzch pasztecików posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam makiem. Piekłam 20 minut do zrumienienia.
Wspaniale smakowały z czerwonym barszczem przygotowanym wg przepisu https://gotujmy.pl/barszcz-czerwony-z-miesnymi-tortellini,przepisy,166976.html , ale bez tortellini :)
Mąkę przesiałam do miski, posiekałam z margaryną, dodałam sól i pół kubka śmietany. Do pozostałej śmietany dodałam szczyptę cukru i pokruszone drożdże. Roztarłam je i dołożyłam do miski z mąką. Zagniotłam gładkie ciasto. Przełożyłam je na posypaną mąką stolicę i rozwałkowałam na grubość ok. 5 mm. Placek pokroiłam na paski szerokości 12 cm. Każdy pasek obłożyłam farszem, brzegi zawinęłam i skleiłam robiąc niewielką zakładkę. Rulony przetoczyłam układając szwem na dół i pokroiłam je ukośnie na kawałki szerokości ok. 4 cm.
Kawałki ułożyłam na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i odstawiłam na 20 minut. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem. Wierzch pasztecików posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam makiem. Piekłam 20 minut do zrumienienia.
Wspaniale smakowały z czerwonym barszczem przygotowanym wg przepisu https://gotujmy.pl/barszcz-czerwony-z-miesnymi-tortellini,przepisy,166976.html , ale bez tortellini :)
kasiunia.1981
zbysiowa
-Natka-
edytaha