Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe
Ciasto: Drożdże wymieszać dokładnie z cukrem i śmietaną. Masło pokroić na kosteczki, wrzucić do mąki wymieszanej z solą, posiekać nożem. Dodać śmietanę z drożdżami, żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.Farsz: umyte i namoczone grzyby ugotować do miękkości. Wyjąc i pokroić. Kapustę gotować 10 minut w niewielkiej ilości wody, odcedzić, ostudzić i poszatkować. Cebule posiekane w kostkę przesmażyć, dodać grzyby, smażyć kilka minut. Dodać kapustę, sporą ilość pieprzu czarnego i wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 kawałki, każdą część rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć po łyżce farszu i zlepić trójkąciki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-20 minut. Najlepsze jeszcze ciepłe podane z czerwonym barszczem.