Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapuśniaczki z grzybami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapuśniaczki z suszonymi grzybami.

Kapuśniaczki z grzybami 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniaczki z grzybami 2

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • ok. szklanka suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • żółtko

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczki z grzybami 2
Grzyby namoczyć w małej ilości wody, podgotować, aby zmiękły. Grzyby odsączyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować w wodzie, aby zmiękła, odsączyć. Kapustę, pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto odpakować, podzielić na pół. Na każdej połówce ciasta ułożyć porcję farszu, spłaszczyć lekko. Farsz przykryć brzegami ciasta, aby na siebie nachodziły i zlepiły się. Przełożyć napełnione farszem ciasto tak, aby łączenie było na spodzie. Boki ciasta podwinąć. Posmarować wierzch żółtkiem. Piec w 190st. C do zrumienienia się ciasta ok. 25 min.
Kapuśniaczki z grzybami 2
Farsz z grzybami doprawić obficie solą i pieprzem.
Kapuśniaczki z grzybami 2
Na cieście rozłożyć porcję farszu z kapusty.
Kapuśniaczki z grzybami 2
Ciasto posmarować jajkiem i zrobić wzorek.
Kapuśniaczki z grzybami 2
Kapuśniaczki ostudzić i pokroić na kawałki.