superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Kapuśniak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

zupa idealna na jesienną słotę

Kapuśniak

Składniki:

Kapuśniak

 

  • # 0,5 kg kiszona kapusta,
  • # 100 g kasza jęczmienna,
  • # seler korzeniowy,
  • # por,
  • # 1 szt marchew,
  • # 3 łyżki mąka,
  • # 1/5 szklanki olej do smażenia,
  • # 1 szt udźce z indyka,
  • # 1/2 szt kostka bulionowa,
  • # ziarenka smaku,
  • # 5-6 szt ziemniaki,
  • # szczypta majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapuśniak
Do garnka z wodą wkładamy udziec z indyka i włoszczyznę. Doprawiamy ziarenkami smaku. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę bulionową i kaszę jęczmienną. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapustę kroimy i gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy kapustę kiszoną. Na patelni rozgrzewamy olej i posypujemy mąką. Mieszamy i podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy wodę i mieszamy. dodajemy do zupy ciągle mieszając. Doprawiamy majerankiem i solą.