Sposób przygotowania:
Kapuśniak
Marchew, kapustę, seler, czosnek obrać, opłukać, pokroić na kawałki, zalać 1,5 l wody. Dodać opłukane mięso i liść laurowy. Gotować 30 minut. Wywar odcedzić, mięso pokroić w kostkę, połączyć z wywarem, dodać odciśniętą kapustę i gotować następne 30 minut. Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Słoninę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z cebulą, oprószyć mąką, zrumienić i dodać do kapuśniaku. Gotować mieszając 5 minut. Doprawić zupę pieprzem ewentualnie solą. Podawać z gotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami. Kapuśniak można przyrządzić na wołowinie zamiast wieprzowiny Można użyć boczku zamiast słoniny Do gotowania wywaru można dodać 2 suszone grzybki
Gość